Kuninkaantien panimon vaakunalogo

Blogi

Tunnelmia Osakastapaamisesta
30.11.2018 | Harri Lukander

Saimme viettää rattoisan osakasillan Voivalan Juhlakartanon uusissa ja upeissa tiloissa lokakuun alussa.

Jolleivät osakkaat vielä olleet ehtineet maistaa uutta Tuorlan taivalta, nyt se oli viimein mahdollista. Kuuntelimme panimomestari Nikon tarinaa tämän oluen syntyhistoriasta ja oluesta muutoinkin. Pullojenkin etiketissä komeileva Niko on verraton tarinamestari, jota voisi kuunnella loputtomiin. Ammattitaito yhdistettynä hyvään kerrontaan luo mainion oluthenkisen tunnelman.

Kartanoemäntä Heli Virtanen kertoi rakennuksen monivaiheisen historian. Rakennus on palvellut oppilaitoksena sekä Kaarinan kaupungin käytössä olevana toimitilana ennen sen korjaamista ja kunnostamista juhlakartanoksi. Kartano sijaitsee kauniilla paikalla ja on mitä mainioin juhlatilaisuuksien järjestämispaikka, voimme suositella!

Seuraavan osakasillan järjestelyajankohtaa ei ole vielä päätetty, mutta toiveita otetaan vastaan.

Harri


Kesä, juhlat ja olut
30.5.2018 | Miikka Grönlund

Tätä blogikirjoitusta kirjoitettaessa Suomessa, varsinkin Varsinais-Suomessa, on ollut ennätyksellisen lämmin toukokuu pitkän ja kylmän alkukevään jälkeen. Näyttää siltä, että lämpimät ilmat hellivät meitä vielä lähiviikkojenkin aikana.

Kesäinen kaislikko

Lämpiminä kesäpäivinä on välillä mukava rentoutua ja viettää aikaa terassilla, joko ravitsemusliikkeiden ylläpitämillä, taikka oman kodin tai mökin terassilla. Rentoutuessa mikä maistuukaan paremmalta kuin jääkaapista juuri otettu kylmä olut, vaikkapa tyyliltään tsekkiläinen pilsneri, Tuorlan Tähti.

Kesällä on usein paljon erilaisia juhlia. On valmistujaisjuhlia, häitä, polttareita, grillijuhlia, sukujuhlia ja erilaisia ystävien ja sukulaisten kokoontumisia. Juhlat ovat yleensä mukavia, rentoja tapaamisia ystävien ja sukulaisten kesken. Kesäjuhlissa monelle maistuu myös kupliva tai muu virvoke. Hyvä vaihtoehto on tarjota myös käsityöolutta Tähteä tai myös hyvin ruuan kanssa sopivaa Tuorlan Tummaa. Näistä saa juhlissa myös mukavaa keskustelua aikaan, saattaapa keskustelu karata illan aikana syvälle Universumiin, aina toisiin galakseihin saakka.

Sateenkaari ja veneet

Tiesithän, että Kuninkaantien Panimosta on myös mahdollista ostaa oluttynnyreitä, kegejä, ja vuokrata oluthanat kesän tapahtumiin. Näillä ammattimaisilla välineillä oluesta tulee myös hieno ja näyttävä tapahtuma kesäjuhliin.

Haluamme toivottaa kaikille lukijoille ja hyvän oluen ystäville oikein mukavaa ja rentouttavaa Suomen suvea. Nautitaan kaikki kesästä ja ladataan akkuja ennemmin tai myöhemmin tulevaan talveen ja maistellaan hyviä pienpanimoiden oluita, kohtuudella.

Meri

Tuorlan Tähden synty
3.5.2018 | Esa Lempiäinen

Meillä Kuninkaantien Panimossa tehdään käsityöläisolutta. Panimomestarimme Niko vaalii oluenteossa perinteisiä arvoja; puhdas selkeä oluen maku, joka tulee maltaasta ja hillitystä humalan käytöstä.

Oluen valmistamisessahan saa käyttää vain neljää raaka-ainetta: vettä, mallasta, humalaa ja hiivaa. Hunajan tai chilin lisääminen olueen on vähintäänkin epäilyttävää.

Vaikka käsityönä teemmekin haluamme oluemme pysyvän tasalaatuisena ja siksi panostimme myös automatiikkaan, joka ohjaa valmistusprosessia. Panomies on kuitenkin koko ajan läsnä ja varmistaa, että automatiikka ohjaa prosessia oikealla tavalla.

Mittareita

Meillä valmistus alkaa yhdistetyssä mäskäys- ja keittoastiassa. Vesi esilämmitetään (aurinko)sähkön voimalla ja maltaat lisätään huolella käsin sekoittaen. Tässä vaiheessa haistellaan makeaa maltaan tuoksua, joka leijuu pölynä ilmassa. Sitten automatiikka jatkaa lämmittämistä valitun reseptin mukaisesti useamman lämpötilan kautta, jolloin entsyymitoiminta irrottaa maltaista käymiskelpoiset sokerit.

Seuraavaksi maltaat poistetaan kattilasta ja jäljelle jäänyt olutvierre keitetään. Keittämisen aikana lisätään reseptin mukaiset humalat, aluksi katkeron luovat ja lopuksi aromin tuovat humalat. Keiton aikana humalan tuoksu sekoittuu ilmassa leijuvaan maltaan tuoksuun.

Keitin

Humalaa ei tarvitse ottaa käsiin haistellakseen sitä, mutta siitä ei olisi haittaakaan, koska olutvierre keitetään sen sterilisoimiseksi. Kaikissa raaka-aineissa, myös vesijohtovedessä, on kuitenkin epäpuhtauksia, jotka voisivat pilata oluen maun tai jopa estää käymisen.

Keittämisen jälkeen olutvierre jäähdytetään ja siirretään steriloituun käymisastiaan. Jäähdytyksen pitää olla mahdollisimman nopea, ettei vierteeseen enää pääste epäpuhtauksia, jotka pilaisivat oluen maun.

Käymisastiaan siirretään vielä hiiva ja käyminen alkaa muutaman tunnin kuluessa. Käytämme pohjahiivaa ja silloin käymislämpötilaa lasketaan vaiheittain + 2 asteeseen. Käymisen loputtua oluen annetaan vielä kypsyä rauhassa muutaman viikon, jonka jälkeen se on valmis pullotettavaksi. Ja heti nautittavaksi!


Vahva Tuorlan Tumma
28.3.2018 | Peetu Sillanpää

Vahva Tuorlan Tumma

Panimomme lanseerasi tänään uuden version Tuorlan Tummasta. Uutuutemme Vahva Tuorlan Tumma saa entistä enemmän makua uudistuneen alkoholipolitiikan ansiosta. 5,5% olut mahdollistaa kyseisessä tuotteessa entistä vahvemman oluen rungon, joka kestää vahvemmat maut pitäen kokonaisuuden tasapainossa. Juuri tasapainoinen maku on panimomestarimme Niko Hurskaisen olutetiikan perusta. Eri ainesosien tulee luoda maku, jossa yksikään osa ei hypi silmille, vaan ainesosat luovat yhteisenä synergiana makuelämyksen juojalle.

Oluen tarinassa ollaan vahvasti Kuusiston Piispanlinnassa, joten lanseerauskuvat täytyi luonnollisesti ottaa tuolla Kaarinan upealla maamerkillä. Panimomme sijaitsee alle 2 kilometrin päässä tästä historiallisesta kohteesta, josta osittain Suomea johdettiin satoja vuosia sitten.

Vahva Tuorlan Tumma

Vahvan Tuorlan Tumman etiketti on hyvin samanlainen, kuin mitä se Tuorlan Tummassa oli. Tuorlan Tumman etiketissä haettiin arvokasta etiketin designin sisältäen pienen twistin. Hopeiset, hohtavat humalat luovat mustan perinteikkään etiketin pohjalle jotain uutta, jota ei löydy mistään muusta etiketistä kauppojen oluthyllyillä. Etikettimme suunnittelee Tomas Lindroos Rainy Mondaysista ja olemme olleet enemmän kuin tyytyväisiä Tomaksen ja panimon väliseen yhteistyöhön.

Jokainen olut jota Suomessa myydään, käy laboratoriossa alkoholipitoisuusmittauksissa. Tänään saimme nuo laboratoriotulokset, sekä luvat myyntiin ja täten pystymme toimittamaan tätä erinomaista baijerilaistyylistä tummaa Lageria yhteistyökauppoihimme. Tällä hetkellä laboratorioissa pitää varmasti kiirettä, sillä alkoholipolitiikan uudistus tuo paljon yli 4.7% oluita kauppoihin.

Toivottaen sinulle hyvä lukija makunautinnollisia hetkiä oluidemme parissa.

Ystävällisin terveisin,

Peetu Sillanpää
Kuninkaantien Panimo


Pirteä osakastapaaminen, 60 osallistujaa Valaisin Grönlundilla
25.2.2018 | Harri Lukander

Osakkaita Grönlundilla

Kirpeä tammikuinen pakkanenkaan ei pelottanut oluen ystäviä. Yhtiömme omistajat kokoontuivat kuulemaan uutisia oluen valmistamisesta ja yhtiön viimeisimmistä hankkeista sekä tietenkin maistelemaan laadukkaita oluitamme 19.1.2018.

En voi olla ihailematta panimomestarimme Niko Hurskaisen vahvaa ammattitaitoa paitsi oluen valmistuksessa niin myös vakuuttavasta tarinoinnista asiaan liittyen. Edes oluen hyvä maku suussa ei rikkonut hiljaisuutta Nikon kertoessa niistä periaatteista, joilla Kuninkaantien Panimon laatuoluet on valmistettu.

Illan kuluessa saimme ilahduttavasti uusia talkoolaisia auttamaan tapahtumien järjestämisessä sekä valmistukseen liittyvissä tehtävissä.

Osakkaita Grönlundilla

Grönlundin kauniit ja upeasti muotoillut valaisimet herättivät ihailua katsojissa. Hauska oli havaita, että laadukas oluemme avasi myös kielenkannat ja melutaso nousi mukavasti tapahtuman kuluessa.

Positiivisen palautteen innoittamana hallitus on kaavaillut alkusyksyksi uutta tapaamista, mutta siitä ilmoitellaan tuonnempana. Sitä ennen nautitaan panimomme antimista, niitä saa kaikkialta alueemme kaupoista.